Hvad er

Wai Kru

Wai Kru er et universelt koncept, som eksisterer i næsten alle thailandske former for sport. Det bruges blandt andet til at vise respekt. Indenfor thaiboksning bliver det også kaldt Wai Kru Ram Muay, hvor Ram betyder dans og Muay betyder boksning. Ram Muay er altså en form for boksning dans, som udføres inden kampen går i gang. Det bliver brugt til alt lige fra styrke og opvarmning til taknemmelighed.

Wai er den thailandske traditionelle form for hilsen med hænderne mod hinanden imens man bukker hovedet let som et tegn på respekt. Jo tættere hænderne er på ansigtet og jo dybere bukket er, jo mere respekt giver man. Wai bruges både som en velkomst og farvel i Thailand. Det bliver også brugt, hvis man undskylder, takker, beder og viser respekt helt generelt.

Kru er den thailandske form for sanskrit ord for guru, som betyder lærer. Dette viser altså respekt og taknemmelighed til din læremester, forældre og forfædre. Det er læremesteren, som har videregivet de færdigheder, som man har udviklet. Dette er grunden til at man viser taknemmelighed overfor læremesteren. Tilbage i den tid hvor boksere kæmpede foran kongen, så betød det også respekt til kongen.

Wai Kru er altså et ritual, som blandt andet udføres af deltagerne inden kamp i thaiboksning. Wai Kru i thaiboksning har spredt sig til andre former for kampsport fra andre lande. Det gælder blandt andet Muay Lao fra Laos og Pradal Serey fra Cambodia, hvor de blot har givet det et andet navn end Wai Kru.

Hvordan foregår det?

Wai Kru foregår i thaiboksning inden selve kampen. Bokserne kommer op i ringen og går derefter rundt i ringen mod uret og beder ved hvert hjørne. Ved hvert hjørne bukker de hovedet tre gange for at give en hilsen til Buddha, Rama og alle munke. Derefter laver de deres Wai Kru ritual.

Wai Kru kan udføres på forskellige måder, da det er et personligt ritual. Det kan være lige fra det meget avancerede til det meget enkle. Det kan typisk ses i ritualet, hvem der har trænet bokseren og hvor bokseren er fra alt efter, hvordan bokseren udfører ritualet. Wai Kru udføres imens der er musik, som giver rytme til bokserens bevægelser. Det er altså en form for dans, som udføres inden kampen.

Hvorfor udføres Wai Kru?

For at forstå hvorfor Wai Kru udføres, skal man kende til den thailandske kultur. Her går man meget op i at vise respekt overfor hinanden og især de ældre, læremestre og alle andre højere i rank end en selv. Dette er altså grunden til, at Wai Kru udføres, selvom det for udefrakommende kan virke underligt.